left-arrow right-arrow icon-facebook icon-google icon-youtube icon-twitter icon-linkedin ax

4260 Cortex

St Louis, MO


PROJECT

4260 Cortex

DESCRIPTION

This three story structure’s building form was shaped by its site. The design carves, slips and stretches the first floor volume to create a pedestrian link from the district’s edge to its center. The focus on the pedestrian scale helped to invigorate a walkable innovation community. 

Precast concrete was selected as a material to contrast the glazing. The first floor uses charcoal colored precast with a horizontally striated formliner. The formliner was turned horizontal, from it’s typical vertical use, to reinforce the horizontal orientation desired by the design team. The upper volume is clad in contrasting white, acid etched precast panels which contrasts with the dark precast and glass base.  

The project was 12,700 SF of precast panels, totaling 155 pieces. The average precast square foot per piece was 80. Because of the design and highly architectural nature, our piece size was fairly small compared to a lot of the other projects that Enterprise Precast does. 

View a one-minute project case study video

LOCATION

St Louis, MO

RECOGNITION

2018 PCI Design Award "Best Mixed-Use Building"

ARCHITECT

CannonDesign 

CONTRACTOR

Tarlton Construction

PHOTOGRAPHY

Gayle Babcock of Architectural Imageworks, LLC